Vildtfoder er ikke bare foder !!!

Fodring af hjortevildt er et meget omdiskuteret emne blandt jægere.

 

Man behøver ikke at fodre hjortevildt i Danmark, men hvis man gør så gør det rigtigt.

Det er op til den enkelte jæger at afgøre om han vil fodre eller ikke,
Vi kan dog ikke komme uden om at rigtig mange jægere fodrer deres hjortevildt, og med det i baghovedet er det vigtigt at fodringen
gøres ansvarligt og rigtigt. 
Alle vi jægere fodrer jo i den bedste mening, men mange er ikke lydhøre over for viden på dette område. " sådan har vi gjort i mange år "
er en rimelig kendt floskel blandt jægere, dertil skal også siges at rigtig mange gør sig umage og har en problemløs fodring og mange sunde dyr på reviret.

Det mest anvendte foder til hjortevildt blandt jægere er korn/ majs, som til tider bare smides på jorden. Eller rådyrene spiser sig mætte i det foder som er tiltænkt fasanerne. Mange jægere køber også foder ved deres lokale forhandler, her kan der købes " Hjortemix" med et indhold på 19 % protein, som i ukyndige hænder kan være farlig for rådyr, foder som bruges fra 1 januar til 1 maj skal ikke indeholde mere end 10 - 13 % protein. 
Problemet ved denne form for fodring er følgende.
Er ikke varieret nok  - Meget ensformigt foder som er udviklet til højt forædlede husdyr - Tager ikke  hensyn til vildtets behov -  Hjortevildt har i modsætning til husdyr et meget lavt stofskifte om vinteren - Foderet har Ikke den rigtige mineralsammensætning -  Alt for meget protein eller stivelse/sukker.  dette ville svare til at vi spiste lagkage eller hvidt brød hele året.Det ville nok give et par følgesygdomme ??,
Foderet har ikke den rigtige mænge af fibre, som er uhyre vigtige for at vildtets maver også fungerer om vinteren, hvor der kan være knaphed af deres på naturlig føde.

Hvad sker der ved forkert fodring
Det der ofte sker om efteråret / vinteren er at dyrene foræder sig i korn/majs, med en akut oversyring af maven til følge, Om vinteren kan mangel på fibre føre til at rådyrene har svært ved at drøvtygge, da majs eller korn ligger som en stor kage i deres maver og drøvtyggefunktionen bliver sat ud af funktion, hvilket medfører døden inden for kort tid. Sygdommen kan også være kronisk hvis vildtet igennem længere tid har manglet fibre og struktur i deres føde.
Ny forskning peger også på at snabelsko er et resultat af forkert fodring.

De eneste der er glade for at vi smider foderet på jorden er rotter og mus, men for vildtets vedkommende betyder det flere parasitter, og problemer med maven på grund af muggent foder. Mange rådyr dør på grund af betændelse i munden som skyldes fodring på jorden ( se faldrapporterne fra veterinær instituttet ) vær opmærksom på jeres fasanfodring. ( der dør rigtig mange rådyr i DK på grund af dette )

Vi køber foderet i Østrig som er førende inden for vildtfodring, og det er der en helt naturlig årsag til,
Østrig har som bekendt en meget stor vildtbestand og kombinationen med de mange bjerge og meget  sne, gør at tilskudsfoder er en nødvendighed for at opretholde den store bestand både kronvildt og rådyr..
Det totale marked for vildfoder i Østrig er rundt regnet 500 mill. Dkk. om året. Vildtfodring  tages alvorligt og der har været forsket meget de sidste mange år.

I vores foder program har vi flere forskellige blandinger som bruges på forskellige årstider.
Om vinteren har vildtet ikke brug for så meget energi men har brug for mange fibre, om sommeren og efteråret har de  brug for mere energi og mineraler når de skal have lam og bukken skal udvikle et flot gevir.
Vi kan tilbyde foderblandinger til de forskellige årstider uden at løbe risikoen for syge dyr, hvis man vel og mærket gør det rigtigt, selv med vores foder skal man ikke begynde at fodre når der er et lukket snedække,
Start tidligt med fodringen eller gør det hele året, det er alligevel begrænset hvad vildtet spiser om sommeren
Gøres det rigtigt er fodring uden problemer.
Der findes så mange fordele ved rigtig fodring  og så gør det jo ikke noget at det er hyggeligt og dine dyr elsker det .

Det rigtige foder styrker dyrenes imunforsvar og minsker dødeligheden ved parasit angreb.

[, ]